BUCURIE ŞI CREDINŢĂ!

Părintele Cătălin Dumitrean: Gânduri despre poeziile pe care le scriu, vă rog să mi le scrieți doar pe email... Aceasta este o formă de bun simț și dialog constructiv. Vă mulțumesc pentru înțelegere și spirit dialogic.

dumitreancatalin@yahoo.com

9 decembrie 2013

MICI ESEURI DESPRE IERTARE!

PENTRU CE S-A NĂSCUT HRISTOS?
-          Nu pot ierta! – mi-a spus mai zilele trecute un suflet bântuit de lovituri multe primite de la semeni. Și i-am cercetat inima învârtoșată, întrebând:
-          Pentru ce s-a născut Hristos?
Omul nu mi-a răspuns și a plecat mai departe...
De două mii de ani, atunci când nu putem ierta, fugim. Ne ascundem de cei pe care nu-i putem ierta din suflet, și avem iluzia că ne-am putea ascunde chiar de noi înșine. Vă dau un semn ajutător, priviți spre fața omului care nu știe a ierta. E schimbată, e tulbure, e în imposibilitatea de a-și privi semenul în față. Un astfel de om e adâncit în strategii ciudate, în bănuieli hilare, în construcții macabre de rău. Vede doar păcate peste tot. Greșelile celorlalți le percepe cu repeziciune, șinicodată nu îngăduie circumstanțele căderii în păcat a semenului.
Omul care nu poate ierta își ia din creștinsism doar partea de asceză dură. Citește și citează abundent din cărțile marilor duhovnici asprii și declamă cu ferocitate: “Vedeți, acesta e adevăratul creștinism!” Textele sacre despre îndelungă răbdare, iertare fără limite și iubire le consideră “periculoase”,  “nerealiste” și “stârnitoare de slăbiciuni”.
Omul care nu iartă pe semenul său, de fapt nu se iartă pe sine. E îngrijorat de propria mântuire, e speriat de chinurile iadului și e obsedat de propria isihie. Nu are nicicând ochii deschiși spre aproapele. E gol, e palid, e mâhnit. Dorește lumea mai bună, dar nu face nimic pentru a schimba această lume. În fapt, nici pe sine nu se schimbă niciodată…